Film maken en kijken is een vak. Steeds meer interesse komt er vanuit leerlingen en leraren om hier bewust mee bezig te zijn. 

Daarbij sluit filmeducatie goed aan bij alle andere kunstdisciplines. 

Ook bekwamen leerlingen zich in techniek; denk aan greenscreen, sound design, stop motion, monteren. Het maakt digitaal vaardig en mediawijs.

Filmeducatie is ook te gebruiken voor andere werkvormen zoals onderzoekend leren, bij een vak als biologie.

Omdat iedereen dagelijks met film in aanraking komt, is filmeducatie laagdrempelig 

Filmeducatie is geslaagd als de films geëvalueerd worden en de leerlingen bewust worden.

Liefst ook nog als doel dat ze daarna meer films willen zien en maken.

omschrijving van mogelijke workshops/projecten:

  • IDFA junior in Corso: Kom met je school naar de bioscoop en kijk een IDFA documentaire met lesmateriaal en nagesprek. Leerdoelen: film beleven, verwoorden en reflecteren (mediawijsheid)
  • Documentaire workshop met filmdocent: Geef een vervolg aan het IDFA bezoek door met de leerlingen zelf een documentaire te maken. Leerdoelen: film creëren en onderzoeken, reflecteren (digitale vaardigheden)
  • Schoolfilmfestival: Organiseer een filmfestival met eigen bioscoop (of in Corso) en presenteer de zelfgemaakte films op groot doek met rode loper. Leerdoelen: film maken en beleven. (burgerschap)
  • Filmclub: Heb jij al een eigen filmclub op school? Leer ze vlogs maken voor de website, een trailer voor de eindmusical. Of schrijf een competitie uit met andere scholen.

Trainingen docententeams: Met je team een workshop filmtechniek. Doel: De vaardigheden van filmtechniek, film maken, opnemen en monteren in je vingers te krijgen. Kennismaking met software als Stopmotion, i movie en greenscreen. Films leren nabespreken. Hoe: De workshop kan op-maat worden gemaakt. Meestal 2 uur durende, hands-on workshop door filmdocent. Geschikt voor alle medewerkers op school, bijv. binnen studiedag. Mogelijk vervolg voor teaching-on-the-job als leraren zelf een filmles in de klas willen geven.

De lesmethode: Blink en platform Lesson up hebben filmlessen, waar binnen school mee aan de slag kan worden gegaan. FilmhubNsluit hier graag bij aan en ondersteunt door middel van kennis en techniek.

Naam: FilmhubNH

Discipline: Film, dus alle audiovisuel producties van vloggen tot speelfilm, van bioscoop tot Ipad, maken en kijken

Naam educatiemedewerker:  Jet Smit

Schooltype: PO VO 

Website: www.filmhubnh.nl